I mere end 50 år har fotograf Susanne Mertz fotograferet Christianshavn, mennesker og huse. De seneste år har en del af disse billeder været vist i Christianshavneren og netavisen modtager fortsat Susanne Mertz's billeder med hendes små fortællinger.

Sankt Hans
Billedet er taget til Sankt Hans ved Store Vold, det er Rolf Messerschmidt , klædt ud som Tarzan, der skal til at tænde bålet.  Året er 1999.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Skærsliber i Baadsmandsstræde 1970
Der kom en skærsliber og hans kammerat til Baadsmandsstræde. De gik rundt og bankede på dørene i opgangene, dvs. det var så kammeraten, der gjorde det. Spurgte om folk havde nogle knive der skulle slibes, og hvor meget det så skulle koste. imens sleb skærsliberen knivene. Snart kom der børn til, de syntes, at det var spændende at se på , allerede dengang i 1970-erne var det efterhånden et sjældent syn.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Billedet er taget en vinter, hvor der var meget sne. Jeg mener, at det er i 1996.  Her står Ole Geyer, som var altmuligmand  og vicevært i flere bygninger på Christianshavn. Her skovler han sne udenfor Cafe Luna i Sankt Annægade, og ligner en, der venter på forår.

Tekst og foto: Susanne Mertz

De Udvalgte
De udvalgte er en flok Christianitter, der lavede et cykelvognsoptog, mest rundt på Christianshavn en lørdag formiddag, og her står nogen af dem på Snorrebroen og holder drikkepause.
Årstallet må være ca. 1996

Tekst og foto: Susanne Mertz

Billedet er taget på Store Vold, på Biens Dag. Det er en varm og solrig dag med mange mennesker, der er boder og orkester, og folk hygger sig med øl og pølser. Året er 1998.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Frikirkemøde i Christianshavns Beboerhus. Der var et møde, som blev holdt af en mand og en dame, jeg tror at de måske var et ægtepar. Det var meget gribende og intenst, de stillede sig op og sang og fortalte, nærmest messede noget. Og folk var rigtig gode til at gå ind i oplevelsen.

Tekst og foto: Susanne Mertz, marts 2001

Tobo og Carl leger i gården til Dronningensgade 6 i karreèn, der hedder Positiv. 
Dengang tog vi det ikke så tungt, at børnene legede på en byggeplads fuld af skrot. Gården blev senere renoveret og meget flot med træer og legeredskaber.
Tekst og foto: Susanne Mertz 1982

Foto af den gamle legetøjsbutik på hjørnet af Overgaden Oven Vandet og Sankt Annægade. Det er taget den 4 maj, hvor man sætter lys i vinduerne for at markere Danmarks befrielse i 1945.
Billedet er taget 1988.
Tekst og foto: Susanne Mertz

Fastelavn i Kasernen. Jeg vil tro at billedet er taget ca. 1973. På det tidspunkt boede jeg inde i byen, men hvert år var den store attraktion at klæde sig ud og gå til fastelavn i Wildersgade 60, også kaldet Kasernen. På billedet ses bla. Sisse Nordgreen og Jane Lythans.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Billedet er Cafe Wilder med den gamle facade. 
Der kan man se at det havde været en forretning med værktøj, skibsbeslag og meget andet godt. 
Jeg husker forretningen som vældig hyggelig med en lang disk og bagved disken masser af skuffer, hvor der var alle mulige dimser i.. 
Cafe Wilder blev åbnet i 1984 af Helle Magnussen. I de første år var hun sammen med nogle venner om at have cafeen, og der var altid en stor buket, friske blomster på disken. 
En glasmontre, med dagens kage. Kagen blev lavet af Kirsten Larsens mor, som på det tidspunkt var en meget gammel dame. 
Loa havde sin stamplads foran baren, med et messingskilt hvor hendes navn blev ingraveret i siddehøjde. 
Det var dengang et meget dejligt sted med stamkunder, faste kunder til morgenmad, og faste kunder til aften. 
Det er heldigvis stadigvæk, et dejligt sted.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Fotografiet af tønderne, har jeg taget i 1963.
Dengang var jeg lige kommet i besiddelse af et Rolleiflex kamera, som tog kvadratiske billeder.
Jeg gik en tur ud på Chris­tianshavn og fandt mange pittoreske motiver.
Tønderne lå i en baggård i Strandgade nr. 38. Jeg tænkte at de nok var til vin. Der ligger sne på brostenene, så det har været en kold dag.
Dengang var Christianshavn en anden verden med mange skønne kik ind i baggårde, der endnu ikke var aflåst.
Strandgade var en fin gade for de rige købmænd, i gamle dage blev varerne sejlet hertil.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Christiania, sommeren 1976…
Det var en meget varm sommer, jeg var flyttet på Christiania, boede i en skurvogn på pladsen foran Den Grå Hal.
Vi var frigjorte og no­gle gik helt nøgne rundt, og nogle gik med bar overkrop, det var ikke for at provokere, det var noget man gjorde fordi, det kunne man, den sommer.
Vi var frie og favnede verden i fuld tro og optimisme, som Jette sagde, da jeg viste hen­de billedet.
Det er Jette og hen­des kæreste Kim, de vandrer ud i eventyret, som livet var dengang, og forhåbentlig stadig er for nogle.
Senere kørte vi op til Rebild Bakker og la­vede en masse ballade.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Per Alfred og Carl-Johan fotograferet i Kasernens gård.
De medvirkede i en filmoptagelse på Fingerbøllet, derfor det fine tøj.
1995.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Sådan så første skoledag ud på Christianshavns Skole i august 1993
På billedet ses bl.a. Eddie og Oscar, som begge nu er voksne mænd på mere end 30 år.
Glæde og forventning lyser ud af i hvert fald den ene.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Sådan så første skoledag ud på Christianshavns Skole i august 1993
På billedet ses bl.a. Eddie og Oscar, som begge nu er voksne mænd på mere end 30 år.
Glæde og forventning lyser ud af ihvertfald den ene.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Billedet er taget en vinterdag i 1996, den vinter, hvor der faldt sne, meget sne. Den 6 meter høje skulptur "Kyklopen-Nåleøjet" står på Asiatisk Plads, og er skabt af Søren Georg-Jensen.

Foto: Susanne Mertz

Christianiacykel med far og to drenge, holder ved Snorrebroen.
Der er en særlig christianshavner stemning over det billede, man standser op og sludrer, man har tiden foran sig. Nogen nyder en øl, børnene nyder en is. Det er lørdag..

Tekst og foto: Susanne Mertz

Det er teatergruppen Solvognen, der opfører: "Slaget om Christianshavn" nede på Bådudlejningens planker.
De store papmaché hoveder forestiller Anker Jørgensen og Mogens Glistrup. Dronning Margrethe og Prins Henrik spilles af Solvognsfolk.
Billedet er taget 1 maj 1975.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Amager, en forretning med alt muligt til hjemmet, som porcelæn og bestik. Altsammen på ratebetaling. Jeg mener at forretningen lå først på Amager.

Tekst og foto: Susanne Mertz

På billedet ses tilskuere i Prinsessegade. De kigger på, at jesusfiguren fra Vor Frelsers Kirke bliver løftet op af en kran. Jesusfiguren og hele kuplen har været til reparation i mange måneder, kuplen har stået på jorden, så man kunne kravle op og ind i den via en stige.Det var i 1994. Nu er spiret færdigt, og vi skriver 1995.

Tekst og foto: Susanne Mertz

På billedet fra 1990 ses mine to sønner Karlo og Eddie. 
Hvert år, når det blev den 1. december, ville drengene op på loftet og hente julekassen, og så skulle der laves nisselandskab.De blev bedre og bedre med årene. Vi skulle altid have et lille spejl, og en masse vat, spejlet skulle agere sø. Så skulle nisserne stå på skøjter, eller måske havde vi en lille svane, der kunne sejle på spejlglasset i vattet. 
Det stod så der på et bord foran vinduet i vores køkkenstue lige indtil 1. januar. 
På billedet er det nytårsmorgen og drengene puster serpentinere ud i stuen.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Birte la Cour, havde en marskandiser butik, den lå på hjørnet af Wildersgade og Sankt Annægade, der hvor Cafe Luna ligger nu.

Det var en skøn rodebutik, hvor jeg bla. købte en gam­mel damepels, i 1968-69. Jeg vendte vrangen ud på den, hev poplinforet af, så man kunne se syningerne af alle de små pelsstykke. Den blev mægtig flot og havde kostet mig 60 kr.

En fancy dame, som jeg kendte, så den og lånte den med ind til Birger Chris­tensen Pels forretning på Strøget. Der fik hun dem til at lave en dyr og flot kopi af min “Hippiepels“. Det har jeg moret mig over lige siden.

Her på billedet sidder Anna Ida, Lisbeth, Dorthe, en mand, og Birte. På en skøn solskinsdag og hænger ud, dengang verden ikke var fuld af stress.

Tekst og foto: Susanne Mertz 1976

Denne gang er jeg faldet over et billede af vores møntvaskeri, det lå i Dronningensgade, tæt på torvet og den runde kiosk.
Jeg synes, det er et billede, der siger meget om den tid, 1969.
Damen med curlere i håret. Dengang skulle håret have krøl og bukke udad eller indad…
De 2 lidt ældre damer, der har slået sig sammen om at vaske, er i færd med at diskutere, hvor sæben skal hældes på.
Det at gå på møntvaskeri var en eksotisk beskæftigelse, man kunne sidde derinde med et ugeblad og hygge sig, mens tøjet næsten vaskede sig selv.
Dengang var det de færreste, der havde den luksus at have egen vaskemaskine.
Vaskeriet er nu nedlagt for snart mange år siden, der åbner af og til en ny restaurant i lokalerne, efter et stykke tid lukker den igen.

Tekst og foto: Susanne Mertz

Kaffebønnen i Sankt Annægade - 1969

Foto: Susanne Mertz